tradiční čínská medicína-akupunktura-ISCHEMICKÁ CHOROBA DOLNÍCH KONČETIN-NECITLIVOST prstů - DRÁŽDIVÝ TRAČNÍK-GENITÁLNÍ MYKÓZA

16.05.2012 10:19
ICHDK - ischemická choroba dolních končetin

_________________________________________

muž - 59 let

-prodělaná tromboza a IM

- varixy

-přeléčené bércové vředy na LDK

-výrazně zvýšená hladina cholesterolu

-bolestivost LDK,špatné prokrvení končetiny,červenonachové,místy až do černa kožní zbarvení

-výrazné bolesti DK při běžné chůzi,klidové bolesti při sedu,při zvýšené námaze výrazný otok

-psychika minus,vzhledem k přirozené,nyní omezené činorodosti pac.

 Pacient k nám dochází několik měsíců.Zpočátku bylo pro pacienta mírně náročné praktikovat akupunkturu,protože dlouholetými potížemi a bolestmi byla zvýšená citlivost na tuto terapii.Ukázněnost  ale převýšila zpočátku různorodé vjemy,nenechal se odradit a výsledkem dlouhodobější kůry se podařilo zvýšit prokrvení v končetině.Kožní zbarvení se postupně měnilo až k téměř běžné barvě,bolestivost končetiny byla postupně a střídavě stále menší.Pacient začal zvládat  větší zátěž při delších vycházkách,zprvu s otokem,později bez otoku.Celkový stav se upravil na stav uspokojující,jizvy po bércových vředech postupně mizí.Zde byla použita akupunktura v kombinaci s bylinnou léčbou ve formě wan.Terapie i nadále pokračují,nyní se  zaměřujeme na snížení hl.cholesterolu,celkovou harmonizaci,doplnění, a to zejména pomocí bylinné léčby,dietetiky a vhodného denního režimu.

Z pohledu čínské medicíny byla momentálně do jisté míry odstraněna xue yu-blokáda krve pomocí akupunktury a bylinné léčby.

 

                                                                                             _________________

                                                                                             _________________

 

 

 

Výrazné parestezie do DK,necitlivost prstů

________________________________________

muž - 32 let

- častá bolestivost hlavy

- na nic jiného se neléčí, nebere kromě analgetik žádné jiné medikamenty

- velice neutěšený stav,ukrutné stahy,křeče, do dolní končetiny,nenachází žádnou úlevovou polohu

-chůze velice špatná,obtížná,noční bdění v křesle

-bolesti začaly od bederní páteře, absolvoval obstřiky bez efektu,poté absolvoval galvanické koupele a parafíny v místě bydliště,druhý den se nepostavil na nohy,klasické postupy v tomto případě naprosto bez odezvy,v tomto stavu se dopravil na naše oddělení

Pacient docházel několik týdnů na akupunkturu,zpočátku první dvě terapie se stav přechodně zhoršil, měl výrazné bolesti,celkově se cítil hůř.Po třetí terapii subjektivně cítil zmírnění stahů svalů v dolní končetině a našel po dlouhé době úlevovou polohu v noci,prsty stále necitlivé.Na terapie docházel 2x týdně a postupně  se křečovité stahy v DK zmírňovaly a začaly být citlivé dva prsty na noze.Poprvé se v noci vyspal.Stav a psychika se den po dni zlepšovaly,byla přidána léčba pomocí fytoterapie-bylin.K dnešnímu dni pacient nemá křeče do dolní končetiny,všechny prsty na noze jsou citlivé,bolesti zad a hlavy pouze občasné.

Po dodatečném vyšetření,kde byl konstatován nález na páteři-vyhřezlá ploténka, byla pánovi navržena operace páteře,na kterou zatím nepřistoupil,rozhodnutý,že si stav,pokud bude možno, nadále bude udržovat posilováním svalového korzetu cvičením na rehab. oddělení a dalšími terapiemi v ordinaci čínské medicíny.

Z pohledu čínské medicíny zde byla odstraněna částečně xue yu-blokáda krve,která byla zapříčiněná především Shen xu-nedostatečností ledvin.

 

                                                                     -----------------------------------------------------------

 

 

 

KONDYLOMATA
GENITÁLNÍ MYKOZA

_________________________

žena - 30 let

 

- další potíže: endometrioza,neprůchodnost vejcovodu,sterilita

Pac. nastoupila na léčbu čínskou medicínou po několikaleté neúspěšné léčbě moderní medicínou.Vzhledem k tomu, že trpěla stále se opakujícími gynekolog. výtoky, záněty, a bohužel i dalšími shora uvedenými potížemi, její psychika byla velice špatná.Docházela co 14 dní opakovaně a dokola na spalování gen. bradavic elektrokauterem,brala stále nějaké léky na vyléčení vag. mykozy.Bohužel, v jejím případě léčba nezabírala.Vzhledem k tomu,že dlouhodobě prožívala i osobní problémy doma,které později vyústily do jejího onemocnění,dohodly jsme se, že začneme léčbu akupunkturou.Pokud to nebude dostačující,přidáme bylinné výplachy.Během několika terapií akupunktury ustaly letité gynekolog. výtoky,ale nadále se tvořila kondylomata.Ač pacientka byla v dosti tíživé fin. situaci,přesto podstoupila léčbu bylinnými výplachy,kde byla využita  upravená na míru pacientce, receptura z Číny,ze stáže v nemocnici v Nanjingu.Pac. pravidelně 3x denně absolvovala výplach a napařování genitálií odvarem z čínských bylin,a to více jak 5 dní.Výsledek byl velice dobrý.Genit. bradavice se podařilo odstranit a dnes,po několika měsících zatím pacientka nemá žádné výtoky, mykozy a kondylomata.Léčba musí i nadále pokračovat a to dlouhodoběji,aby se tělo vzpamatovalo z letitých problémů a potíže se opět nevrátily.Je nutno, aby pac. i nadále docházela na pravidelné kontroly k dermatovenerologovi.Psychika paní je momentálně výborná.

 

 DRÁŽDIVÝ TRAČNÍK - Průjem

muž - 35 let

- operace hydrocefalu

-stav po meningomyelokéle

-cholecystektomie

-reoperace konduitu

-oboustranná ureterohydronefroza

-letité denní akutní vodnaté průjmy,hl. v ranních hodinách,frekvence defekace až 20x/den

-hemeroidy-stolice často s krví

-časté bolesti hlavy

-časté pálení žáhy

-močení-vývod

-návaly horka a pocení převším v noci

-výrazná žíznivost

-levostranné bolesti zad

-obezita

-časté přemítání,časté opakování a kontrola již provedených činností

 Pacient k nám přijel s velkými těžkostmi, protože díky akutním průjmům jeho psychika byla v přímé návaznosti na tento problém.Strach z nečekané defekace,co když to" nestihne odběhnout" mu navozoval další a další nucení na stolici.Vzhledem k tomu,že při vstupním vyšetření vyplynula především dost špatná životospráva,byl dán důraz na pravidelné stravování,pokud možno dle pravidel TČM.Terapii jsem započala akupunkturou.Zde pacient snášel léčbu bez větších potíží,během asi 14 dnů se až dvacetkrát za den častá defekace zredukovala na 1-2x/den,což byla pro klienta velice výrazná úleva.Vzhledem k tomu, že pacient je i přes spoustu prodělaných operací a různorodých potíží povahou velice optimistický a činorodý,/na terapie docházel pravidelně 2x v týdnu/,podařilo se za dva měsíce stav upravit tak,že mohl začít normálně fungovat,vozit děti do školy,účastnit se společenského života.Bolesti hlavy,výrazné pocení,žíznivost a další nepříjemné doprovodné potíže již nemá.Samozřejmě léčba musí pokračovat i nadále,zařazeny do léčby byly i čínské byliny ve formě wan.Potíže při léčbě nám trochu dělá skutečnost, že si jí musí pac. hradit sám.

 

AKUTNÍ BOLESTI ZAD - DEPRESE

ŽENA 48 LET

- několikaleté,stále se stupňující bolesti zad

- po delší chůzi opakované záněty šlach

- veškerá vyšetření u ortopeda, neurologa,CT,RTG negativní

-operace štítné žlázy

-8 let hormonální léčba pro výrazné noční návaly horkosti a pocení

-výrazný chlad v dolních končetinách

-častá močová urgence zhoršená stresem

-osteoporosa

-v dospělosti časté angíny /2-3x/rok/,stálé citlivé čepy v krku

-cysty v prsech,pravid. kontrola u mamologa

-závratě,palpitace

-psychika výrazně minus,plačtivost, lítostivost,deprese,špatný spánek

-vzhledem k tomu, že nikde nebyl nález pozitivní,bylo doporučeno pacientce,aby navštívila psychiatra,což se stalo a byly jí naindikovány antidepresiva

 Bolestivost zad však i nadále dlouhodobě pokračovala a paní se rozhodla zkusit řešit problém v naší ordinaci čínské medicíny.Použita zde byla především akupunktura.Během několika terapií se stav pacientky mírně zlepšil.Zdála se být klidnější,bolestivost zad se dala lépe snášet.Častá močová urgence se zmírnila,závratě a palpitace odezněly.Stále však přetrvávaly návaly pocení a bolesti zad.Proto jsem k léčbě přidala fytoterapii-bylinné odvary.Během dalšího měsíce se pacientka velice výrazně změnila celkově.Z ustarané,bolestmi unavené a uplakané paní se stala usměvavá,optimistická žena.Velice výrazné zlepšení psychiky.Začala opět jezdit na kole postupně stále delší tůry,bolestivost zad byla již minimální.Léčbu snášela velice dobře a při poslední návštěvě jí byla lékařem snížena dávka antidepresiv. Stav pacientky je uspokojivý,výrazně se jí změnil během několika měsíců i vzhled jazyka.Zmizela velice hluboká středová rýha až ke špičce jazyku s mastným žlutým povlakem uvnitř,přestalo výrazné pocení a chlad v dolních končetinách.Paní pokračuje dál v léčbě,byla seznámena s čínskou dietetikou,která začala být jejím novým koníčkem.

 

 

 

Pokud se Vám příspěvek líbí,sdílejte ho prosím. Napomůžete tím k větší informovanosti těch, kteří mají podobné potíže.

 

 

-

 

 

 

 

 

 

Kontakt

tradiční čínská medicína -rehabilitace Školská Zábřeh 13

vlsasv@seznam.cz

Školská 13
Zábřeh
789 01 budova polikliniky C

583 411 987, 733 665 352

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode